2019 m. Norvegijoje prognozuojama visiška krizė

Illustration of the Johan Sverdrup living quarters.

Foto STATOIL Johan Sverdrup / gyvenamos patalpos

 

Vyriausiasis „Eika Gruppen“ ekonomistas tvirtina, jog nedarbas Norvegijoje ir toliau stabiliai augs, o 2019 m. padėtį dėl naftos pramonės žlugimo bus galima vertinti kaip visiškai kritinę. Baiminamasi, jog nedarbas bus palietęs 150 000 gyventojų.  Rašoma “ E24″.

Ir naftos kaina, ir darbo vietų – mažėja

Statistikos dapartamento (SSB) duomenimis naftos kaina nuo praėjusių metų sumažėjo 50,93 %, o bedarbystė išaugo 4,5 %

Naftos pramonėje dirbantys žmonės jau dabar pastebi, jog vis daugiau darbuotojų netenka darbo, o įmonės vis labiau stengiasi sumažinti savo išlaidas. Eksperto nuomone ateities perspektyvos nedžiugina ir dėl fakto, jog 2019 metais turėtų būti užbaigtas naftos telkinys „Johan Sverdrup„. Su šio projekto pabaiga daugiau naujų darbo vietų naftos pramonėje nebenusimato. Tai ir turės lemiamos reikšmės numatomai kritinei padėčiai.

Politikai nežino ką daryti

Jan Ludvig Andreassen  ekonomikos naujienų portalui pasakoja, kad šalies politikai neatrodo žinantys ką daryti. Jo nuomone Centrinis bankas turėtų daryti viską, kad palūkanų norma būtų sumažinta iki 0, ir tai, tik tam, jog būtų galima išgelbėti likusias darbo vietas.

Prieš mėnesį buvo susitaikyta, jog naftos kainai nukritus iki 60 dolerių už barelį, naftos pramonė dar įstengs  „kvėpuoti“. Tačiau praėjusį ketvirtadienį kaina pasiekė kritinį lygį – 48.18 $ už barelį. Eksperto nuomone, esant tokioms naftos kainoms, investuoti apsimokėtų nebent į naujų naftos telkinių paieškas, bet ne į gavybą ar eksploataciją.

Ne visi nusiteikę pesimistiškai

Tačiau, tuo pačiu metu, kai Andreassen perspėja norvegus ruoštis sunkiems laikams, „Nordea“ vyriausias ekonomas Steinar Juel sako nėra įsitikinęs ar Norvegija visgi pasieks dugną. Jo nuomone, naftos kaina iki 2019 m. gali ir šiek tiek kilti. O jei ir ne, laivų statybų kompanijos Norvegijoje yra kompetentingos ir,  reikalui esant, tikrai mokės prisitaikyti keisdamos darbo pobūdį. Tad jis nelinkęs į kraštutinę nuomonę.

Nors Juel taipogi pritaria kolegos nedarbo didėjimo prognozėms, kad 2016-iesiems metams pereinant į 2017-uosius nedarbo lygis šalyje sieks 5 %, tačiau pastarojo teigimu investicijų mažinimas nebus staigus, o rinka turės galimybių persiorientuoti į labiau apsimokančias veiklas.

Ne pirmas kartas – išsikapstysim

Steinar Juel manymu, naftos kaina turėtų pakilti iki 70 dolerių už barelį, kad Norvegijos pramonė balansuotų ties komforto zona. Tačiau jis nesiima spėliojimų kada taip nutiks. Mes jau išgyvenome vieną ryškią naftos pramonės krizę 80-aisiais, išgyvensime ir šį kartą, juk esame šioje srityje patyrusi bei ekonomiškai stipri valstybė.

– NN 

norvegijasabc.lv/

Komentarai

Gaukite mūsų naujienlaiškį

Įveskite savo el. pašto adresą