Gidas po olandų virtuvę

gidas-po-olandu-virtuveKiekviena šalis turi savo valgomus suvenyrus, o turistai, atkeliavę į svečią šalį, stengiasi paragauti populiariausių krašto patiekalų. Tad į ką atkreipti dėmesį Olandijoje?

Ypatingi vafliai

Turistų ir vietos gyventojų traukos objektu Amsterdame tapo neseniai duris atvėrusi pirmoji specializuota sirupu perteptų vaflių (“stroopwafel”) parduotuvė. Šie vafliai yra senas tradicijas turintis nacionalinis olandų delikatesas, savotiškas olandų suvenyras, kuris turistų neretai perkamas lauktuvėms parvežti. Vafliais šioje gražiai įrengtoje parduotuvėje ne tik prekiaujama – jie čia pat ir gaminami. Tad į šią parduotuvę užsukę žmonės gali stebėti visą skanėsto gamybos procesą.

Geriausi silkių ruošimo meistrai

Olandijoje – jūreivių šalyje – visuomet paskanausite šviežių ir skaniai paruoštų austrių, dvigeldžių moliuskų, jūrų liežuvių, tačiau silkė čia – ypatingas produktas. Olandai tituluojami geriausiais silkių ruošimo meistrais pasaulyje, todėl paragauti gardžiai paruoštų silkių į šią šalį traukia smaguriai iš įvariausių šalių. Geriausiomis olandiškomis silkėmis pripažįstamos gegužės pabaigoje sužvejotos silkės, dar turinčios ikrus, t. y. neneršusios (jos vadinamos “maatjes haring” (nekaltosios silkės). Šias žuvis patyrę žvejai ruošia vos sugrįžę į krantą: pašalina jų ne itin malonų kvapą skleidžiančias žiaunas, išvalo ir su druska susluoksniuoja į didžiules specialias statines. Tradiciškai naujo sezono pradžioje sužvejotų silkių statinaitė už didžiulius pinigus parduodama specialiai rengiamame aukcione, kita tokia pat statinaitė dovanojama Olandijos karalienei.

Verta paragauti

* Būnant Olandijoje verta paragauti olandiško sūrio, populiariausi jų – edamas ir gauda. Jeigu pamatysite ant etiketės užrašyta “jong”, vadinasi, sūris yra jaunas, tad tikėkitės minkšto ir švelnaus sūrio. Perskaitę “oud”, galite tikėtis aštresnio sūrio skonio. Pilvoti edamo sūriai, iš viršaus raudoni, o viduje geltoni auksiniai, tapo olandiško apkūnumo simboliu. Ne visi žino, kad ir garsiuosius gaudos sūrius išrado olandai.

* Amsterdame taip pat populiarios keptos bulvytės “vlaamse frites”, bet geriau nevadinti jų “prancūziškomis fri”. Jos valgomos ne su kečupu, kaip įprasta pas mus, bet su majonezu.

* Populiarūs olandų patiekalai – žirnių sriuba ir “hutspot” (grūsta bulvių košė su morkomis ir svogūnais).

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“

Respublika.lt

Komentarai

Gaukite mūsų naujienlaiškį

Įveskite savo el. pašto adresą