
Pyragas, kuriam gieda angelai! Per daug? Bet jis tikrai labai labai žiauriai obuolinis, cinamoninis ir toks tikras obuolių pyragas, kurio norisi šilto, šalto, su ledais ar be ledų. Visada. Kepiau antrą kartą gyvenime, po kokių 3-jų metų pertraukos. Jau tada man šis pyragas atrodė tobulas, su puikia trapia tešla, sultingu, milžinišku obuolių sluoksniu bei idealiu tešlos ir obuolių santykiu. Bet kai nusprendžiau pyragą pakartoti, jau skaitant receptą pamačiau, kad trūks cukraus, nebent obuoliai būtų itin saldūs. Maniškiai tokie nebuvo, į receptą įsirašiau daugiau cukraus, bet į tešlą jo nedėjau, kaip ir buvo nurodyta iš pradžių. Galvojau, gal užteks to pabarstymo ant iškočiotos tešlos, o iš obuolių išsiskyrusios sultys viską subalansuos… Ne. Dėkit cukraus ir į tešlą, nes kiekvienas elementas turi būti skanus iš savęs, o tešla pasižymėjo ne skoniu, o tik puikia tekstūra. Tai va, jei į tešlą įbersit cukraus, tikrai turėsit labai skanų pyragą, tokį, kokį ir įsivaizduojam, ir sapnuojam, jei jau kalba eina apie obuolių pyragus.
Tradicinis olandiškas obuolių pyragas
~12 gabalėlių
300 g miltų
1 a.š. kepimo miltelių
1/2 a.š. druskos
120 g cukraus (45 g į tešlą, 75 g į obuolių sluoksnį)
200 g šalto sviesto
1 kiaušinio trynys + kiaušinio plakinys aptepimui
~4 v.š. šalto vandens
~800 g obuolių
2 v.š. cinamono
Miltus sumaišykite su 45 g cukraus, druska ir kepimo milteliais. Mažais kubeliais supjaustykite šaltą sviestą ir trinkite tarp pirštų su miltais, kol nebeliks didelių sviesto gabaliukų. Tuomet įmuškite 1 kiaušinio trynį, įpilkite porą šaukštų šalto vandens ir minkykite, kol tešla taps vientisa. Jei trūksta drėgmės, įpilkite dar šaukštą du vandens. Paimkite šiek tiek daugiau nei 2/3 tešlos, iškočiokite ir padenkite tešla sviestu išteptos kepimo formos dugną ir suformuokite gana aukštas sieneles. Likusią tešlos dalį dėkite į šaldytuvą. (Nuotraukose matosi, jog ant tešlos kepimo formoje barsčiau cukrų, bet jei cukraus dėsite į pačią tešlą, šio žingsnio nebereikia)
Obuolius nulupkite, supjaustykite plonomis juostelėmis ir sumaišykite su 75 g cukraus ir 2 v.š. cinamono. Obuolius tolygiai paskirstykite ant tešlos. Iš likusios tešlos suformuokite juosteles ir sudėliokite jas ant obuolių, sujungdami juosteles su tešlos sienelėmis. Juosteles aptepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite pyragą apie 1 h 10 minučių 180 laipsnių orkaitėje. Jei viršus pradės per stipriai ruduoti, uždenkite folija. Iškepusiam pyragui leiskite atvėsti bent 15-20 minučių, kad jis sutvirtėtų ir prapjautas nepaleistų per daug sulčių. O tada skanaukite. Su ledais, grietinėle arba vieną 🙂
Skanios mintys?!