Olandiški kalėdiniai sausainiai Speculaas

Šildančiais prieskoniais kvepiantys šventiniai  Speculaas sausainiai kilę iš Olandijos ir Belgijos. Tradiciškai Olandijoje jie kepami šv. Mikalojaus (angl. st. Nicholas) dienai gruodžio 5 dieną, o Belgijoje ta pačia proga, tik gruodžio 6-ąją. Tomis dienomis šv. Mikalojus vaikams į batus neša dovanas. Kai tokiu metu teko lankytis Olandijoje, kur antri metai universitete studijuoja mano sūnus, atkreipiau dėmesį jog parduotuvėse apstu šio šventojo formų šokoladukų ir sausainiųTradicinės Speculaas sausainių formelės anksčiau būdavo medinės su įvairiausiais išraižymais, kad sausainiuose, trafareto būdu atsispindėtų visi išraižyti medyje ornamentai. Tokių antikvarinių formelių esu mačius Torunės meduolių muziejuje ir Belgijos, Olandijos autentiškų skanumynų parduotuvėse, kaip jos atrodo bei kokių formų būna galite pasidairyti čia bei čia. Bet man puikiai pasitarnavo plasmasinės, dar vasarą Ikėjoje pirkos panašios sausainių formos. Išvertus iš lotynų kalbos žodis speculum reiškia veidrodį, todėl šiems sausainiams labai tinka, nes trafaretinės formelės, kaip veidrodis sausainių tešloje atspindi visus išraižytus raštusOlandijoje dažniausiai kepami malūno formos sausainiai, vieną tokią, kaip suvenyrą parsivežiau ir aš, ją išbandžiau kepdama šiuos sausainius.  Jei šiuos sausainius lygintume su tradiciniais kalėdiniais meduoliais, tai Speculaas už juos yra gerokai storesni ir puresni dėl tešloje esančių maltų migdolų. O kvapnumo šiems sausainiams, kaip ir tradiciniams meduoliams suteikia meduolių prieskoniai.  Anksčiau pati specialioje grūstuvėje pasiruošdavau kvapnaus cinamono, pipirų, kardamonų, gvazdikėlių, imbierų  bei muskatų riešutų mišinį, bet pastaraisiais metais atradau šiuos meduolių prieskonius ir laiko tam nebegaištu, verčiau jau iškepu daugiau sausainių. Kepant namuose šių prieskonių nauda dvejopa, jie ne tik iškvepina kepamus sausainius, bet ir visus namus, po kuriuos pasklinda jaukus kepamų sausainių kvapas. Taigi, pats laikas kepti! 

Olandiški kalėdiniai sausainiai Speculaas

Kiekis: apie 20 sausainių 

Gaminimo laikas: 45 min. ir tešlos šaldymas

Sudėtis

  • 0,5 stiklinės smulkintų migdolų
  • 1 stiklinės šviesių speltų miltų
  • 2 šaukštelių “Santa Maria” meduolių prieskonių
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • 75 g minkšto sviesto
  • 0,5 stiklinės nerafinuoro rudojo cukraus
  • 1 kiaušinio
  • 1 apelsino smulkiai nutarkuotos žievelės

Eiga

1.Pasiruoškite sausą sausainių mišinį. Migdolus smulkiai susikapokite elektrinėje kapoklėje. Juos sumaišykite su speltų miltais, kvapniais meduolių prieskoniais, žiupsneliu druskos ir kepimo milteliais. Viską gerai išmaišykite.

2.Minkštą sviestą gerai išsukite su ruduoju cukrumi, įmuškite kiaušinį bei smulkiai įtarkuokite apelsino žievelę. Į paruoštą masę suberkite sausą sausainių mišinį ir užminkykite tešlą. Tešlą sukrėsikite į maistinę plėvelę, apvyniokite kad neišsausėtų ir dėkite nakčiai arba bent kelioms valandoms į šaldytuvą, kad sustingtų.

3.Sausainių tešlą išimkite ant miltais apibarstyto kepimo popieriaus. Tešlos viršų irgi apibarstykite miltais bei iškočiokite storoką apie 1 cm storio tešlos lakštą. Sausainių formeles su trafaretu įspauskite ir iš karto ištraukite, kad tešla nepriliptų prie dugno. Tam kad tešla nepriliptų, ją reikia apibarstyti miltais, o kad trafaretas gerai atsispaustų – formelę gerai įspausti į tešlą. Paruoštus sausainius atsargiai perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir pašaukite kepti 10-12 minučių į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę.

4.Iškepusius sausainius palikite ant grotelių praaušti. Tokių sausainių papildomai dekoruoti nebereikia, nes juos puošia atsispaudęs trafaretas. Sausainius galite valgyt iš karto, bet jie puikiai išsilaiko ir ilgiau laikomi sausai dėžutėje arba stikliniame inde.

Užrašai

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su “Santa Maria Lietuva”

Komentarai

Gaukite mūsų naujienlaiškį

Įveskite savo el. pašto adresą