Mėsa lietuvių mityboje nepakeičiama?

mesa-lietuviu-mityboje-nepakeiciama

© Eimanto CHACHLOVO nuotr.

 

Įvairūs Lietuvos gyventojų mitybos įpročių tyrimai rodo, jog mūsų šalyje vartojama per daug mėsos ir tai kenkia sveikatai, tačiau siekiai sumažinti mėsos vartojimą, pakeisti ją augalinės kilmės produktais kelią skinasi itin sunkiai. Vaišnavų organizacijos laimėjimas – Lietuvos kariuomenėje šalia įprasto meniu atsiradęs vegetarinis valgiaraštis – visuomenėje sutiktas pašaipiai, o daugelyje vaikų darželių ir mokyklų valgyklų mėsos patiekalai siūlomi net keturis kartus per savaitę.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) sudaryta sveikos mitybos piramidė rekomenduoja mėsą vartoti nedideliais kiekiais ir ne daugiau kaip 2-3 kartus per savaitę. Rekomenduojamas mėsos kiekis yra 25-30 kg per metus. Tačiau dauguma Lietuvos gyventojų mėsą vartoja kasdien, neretai po keletą kartų per dieną. Vidutiniškai per metus vienas Lietuvos gyventojas suvartoja daugiau kaip 70 kg mėsos.

Daugelis skirtingų Lietuvos gyventojų mitybos tyrimų prieina prie tos pačios išvados – mūsų mityba nesveika. Konstatuojama, jog Lietuvos gyventojų racione per daug mėsos, fiksuojamas riebalų, cholesterolio ir natrio perteklius. Nepakankamai dažnai vartojamos šviežios daržovės ir vaisiai, grūdiniai produktai, todėl stebimas angliavandenių ir skaidulinių medžiagų trūkumas.

Praėjusių metų rudenį PSO patvirtino ilgai kauptus įrodymus, jog perdirbta mėsa sukelia vėžį. Tyrimais nustatyta, kad didelių kiekių raudonosios mėsos (jautienos, kiaulienos, avienos) vartojimas gali skatinti storosios žarnos vėžio atsiradimą, o sūdytas, rūkytas, konservuotas maistas gali būti skrandžio vėžio rizikos veiksnys. Medžiagų, apsaugančių nuo vėžio atsiradimo (vitaminų, mikroelementų), daugiausia yra daržovėse ir vaisiuose. Specialistų teigimu, gausiai valgant daržovių ir vaisių galima išvengti daugiau nei dešimties vėžio lokalizacijų (burnos, stemplės, skrandžio, storosios ir tiesiosios žarnos, plaučių, gerklų, krūties ir kt.)

Šaltinis: ve.lt

Komentarai

Gaukite mūsų naujienlaiškį

Įveskite savo el. pašto adresą